در گفت وگو با پی اچ پی و جی كوئری اعلام شد

صدور شناسنامه ژنتیكی برای 200 رقم برنج تجاری دنیا

صدور شناسنامه ژنتیكی برای 200 رقم برنج تجاری دنیا

پی اچ پی و جی کوئری: در صورتیکه تا حالا تشخیص تقلبات برنج با دشواری هایی همراه بوده است، تعدادی از محققان یکی از شرکت های دانش بنیان ایرانی بوسیله انگشت نگاری ژنتیکی موفق به تهیه شناسنامه ژنتیکی برای 200 رقم برنج تجاری دنیا شده است.


به گزارش پی اچ پی و جی کوئری به نقل از ایسنا، «آمار دقیقی از میزان تقلب در برنج های عرضه شده نمی توان ارائه داد و تنها چیزی که می توان گفت، این است که میزان آن زیاد و از تصور بیشتر است. متقلبان همچنان به کار خود ادامه می دهند و تشخیص تقلب آنها دشوار است، ولی غربالگری های لازم باید صورت گیرد تا میزان تقلب مشخص شود»؛ این گفته پژوهشگران در حوزه اصالت مواد غذایی در حوزه برنج است.
این تقلبات تنها در مورد برنج نیست، بلکه شامل محصولاتی چون گندم می شود. این تقلبات می تواند شامل درصد بالای شکستگی، کیفیت پایین تر از حد استاندارد و یا مخلوط شدن آن با انواع نامرغوب باشد.
تا قبل از اینکه روش های ژنتیکی برای تشخیص تقلب در برنج به کار برده شود، شکل ظاهری برنج تقلبی ازلحاظ ریخت و مورفولوژی قابل تشخیص نبود و متقلبان، برنج ها را به شکلی ترکیب می کردند که از لحاظ شکل ظاهری هم نمی شد تشخیص داد که برنج تقلبی است یا خیر.
هم اکنون روش هایی بر پایه DNA وجود دارد و دقیقاً برمبنای نوع برنج، انگشت نگاری ژنتیکی انجام می شود که در اصطلاح به آن دی ان ای فینگرپرینت (DNA fingerprinting) گفته می شود. برمبنای DNA می توان تشخیص داد که برنج چه نوع رقمی است و چند درصد در آن اختلاط وجود دارد.
این روش را یکی از شرکت های دانش بنیان عرضه نموده است. این روش در تنها آزمایشگاه دنیا فقط بر روی اختلاط چند رقم برنج باسماتی کار شده است، ولی پژوهشگران این شرکت ایرانی موفق به شناسنامه دار کردن ۲۰۰ رقم برنج تجاری دنیا شدند که از این تعداد ۱۲۰ رقم برنج ایرانی و مابقی برنج خارجی است و برای همه این نوع ۲۰۰ رقم برنج انگشت نگاری ژنتیکی صورت گرفته است.
حسام شعبانی، مدیرعامل شرکت دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه این شرکت در سال ۱۳۹۰ تاسیس شده است، اضافه کرد: شروع فعالیت ما با همکاری با آزمایشگاه سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در زمینه تست تقلبات غذایی بوده است.
وی تشخیص حلال در داروها و تشخیص فرآورده های دستکاری شده ژنتیکی را از دیگر زمینه های تحقیقاتی این شرکت نام برد و اظهار نمود: ما در این راستا توانستیم برای ۲۰۰ رقم تجاری دنیا شناسنامه ژنتیکی تهیه نماییم. این امر در امتداد جلوگیری از تقلبات بوده است و همین طور می توانیم درصد اختلاط را برای تجارت برنج تشخیص دهیم.
شعبانی با اعلان اینکه این طرح روشی است که صفر تا ۱۰۰ آن در این شرکت پیاده سازی شده است، اشاره کرد: هم اکنون تنها آزمایشگاه موجود در دنیا این آزمایشات را در کشور آلمان تنها بر روی چند رقم برنج باسماتی اجرائی کرده است، ولی ما ۲۰۰ رقم را می توانیم شناسایی نماییم و درصد اختلاط را اعلام نماییم.
وی با اشاره به اینکه تقلبات برنج در ایران زیاد است و شناسایی ما برمبنای DNA موجود در برنج انجام می شود، اشاره کرد: نواحی ای در DNA برنج وجود دارد که این نواحی نقاط تمایز این برنج ها شمرده می شود و ما با آزمایش هایی که بصورت شبانه روزی در مدت ۲ سال انجام دادیم، نقاط تمایز میان برنج را توانستیم شناسایی نماییم و از آن برای تمایز استفاده نمائیم.
شعبانی اشاره کرد: این روش هم اکنون برای شناسایی تقلبات برنج وارداتی استفاده می شود.




منبع:

1400/02/12
20:22:39
5.0 / 5
340
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵