فیبر نوری بدون اینترنت آزاد، مزیت رقابتی ندارد

فیبر نوری بدون اینترنت آزاد، مزیت رقابتی ندارد

به گزارش پی اچ پی و جی کوئری، با وجود توسعه شبکه فیبر نوری و افزایش پوشش اینترنت ثابت در کشور، استقبال کاربران از این سرویس همچنان با چالش هایی مواجه می باشد. حامد بیدی، کنشگر حق اینترنت، در گفتگو با خبرآنلاین می گوید کیفیت اینترنت فیبر نوری تنها به سرعت و زیرساخت وابسته نیست و عواملی مانند فیلترینگ، اختلال اینترنت، هزینه های جانبی و کاهش اعتماد کاربران به آینده اینترنت هم بر تصمیم آنها برای مهاجرت از اینترنت همراه به اینترنت ثابت اثر می گذارد.


تینا مزدکی_ توسعه شبکه فیبر نوری در حالی به عنوان یکی از راهکارهای ارتقاء کیفیت و سرعت اینترنت ثابت دنبال می شود که تجربه کاربر از اینترنت فقط به کیفیت زیرساخت دسترسی محدود نیست. کاربری که بعد از اتصال به فیبر نوری بازهم برای دسترسی به بخشی از سرویس ها و پلت فرم های مورد نیاز خود با فیلترینگ، اختلال یا احتیاج به ابزارهای دور زدن محدودیت ها مواجه می باشد، امکان دارد تفاوت محسوسی میان کیفیت اسمی شبکه و کیفیتی که در عمل تجربه می کند احساس نکند. به این ترتیب، فیلترینگ می تواند بخشی از مزیت هایی را که مقرر است اینترنت ثابت پرسرعت، بخصوص فیبر نوری، برای کاربر بوجود آورد تحت تأثیر قرار دهد.
این مسئله از آن جهت اهمیت دارد که تصمیم کاربر برای مهاجرت از اینترنت همراه به اینترنت ثابت تنها بر مبنای سرعت و کیفیت فنی شبکه گرفته نمی شود و به ارزش غائی این سرویس در تجربه روزمره او نیز بستگی دارد. اگر کاربر احساس کند محدودیت های دسترسی در هر دو نوع شبکه بازهم پابرجا است و جهت استفاده از اینترنت آزاد باید هزینه و پیچیدگی بیشتری را تحمل کند، انگیزه او برای پرداخت هزینه راه اندازی و اشتراک یک سرویس جدید می تواند کاهش پیدا کند. در چنین شرایطی، پرسش مهم اینست که آیا توسعه پوشش فیبر نوری به تنهایی می تواند تقاضای اینترنت ثابت را افزایش دهد یا سیاستهای در رابطه با دسترسی آزاد به اینترنت نیز باید همزمان مورد توجه قرار گیرند؟
حامد بیدی، کنشگر حق اینترنت، می گوید توسعه فیبر نوری لزوماً به مفهوم توسعه اینترنت نیست. به قول او، فیبر نوری یک زیرساخت ارتباطی است که می تواند برای شبکه ملی اطلاعات هم استفاده گردد و بدین سبب نمی توان کیفیت فیبر نوری را مستقیماً معادل کیفیت اینترنت دانست.
او اعتقاد دارد توسعه فیبر نوری سال هاست در پلن دولت ها قرار دارد، اما همزمان در حوزه اینترنت رویکرد محدودکننده ادامه داشته و حتی در سالهای اخیر محدودیت های بیشتری نیز به وجود آمده است.
فیبر نوری به تنهایی کیفیت اینترنت را ضمانت نمی کند حامد بیدی، کنشگر حق اینترنت: « باید بین زیرساخت شبکه و خود اینترنت تفاوت قائل شد.»
به قول حامد بیدی، فیبر نوری یک زیرساخت ارتباطی است که هم می تواند برای شبکه ملی اطلاعات و هم برای دسترسی به اینترنت استفاده شود؛ بدین سبب صرف توسعه فیبر نوری لزوماً به مفهوم بهتر شدن کیفیت اینترنت نیست.
او اضافه کرد: « اگر دسترسی آزاد به اینترنت وجود داشته باشد، توسعه فیبر نوری می تواند به بهبود کیفیت اینترنت کمک نماید. با این وجود، مشکل اصلی اینترنت امروز بیش از آنکه به نحوه دسترسی کاربران مربوط باشد، به محدودیت های موجود در سیستم های شبکه و نگاه محدودکننده به ترافیک بین المللی مربوط می شود.»
فیلترینگ در طول سال ها ذی نفعان اقتصادی خویش را به وجود آورده است حامد بیدی در گفتگو با خبرآنلاین و در جواب این پرسش که چرا فیلترینگ بازهم ادامه دارد، اظهار داشت: «فیلترینگ اتفاق جدیدی نیست. از زمان گسترش اینترنت، بخصوص با توسعه استفاده از اینترنت در تلفن های همراه، فیلترینگ نیز به موازات آن گسترش پیدا کرده و ذی نفعان خویش را به وجود آورده است؛ چه در بین شرکت هایی که مشخصاً در حوزه زیرساخت فیلترینگ فعالیت می نمایند و چه در حوزه های دیگری مانند اپراتورها و بخش های دیگر. بدین سبب درست است که رفع فیلترینگ می تواند منافع اقتصادی قابل توجهی برای دولت، اپراتورها و مردم داشته باشد، اما ساختار فعلی نیز در همه این سطوح ذی نفعان خویش را به وجود آورده است. بدین سبب من بیشتر انگیزه فیلترینگ و دلیلهای استمرار آنرا در حوزه های سیاسی، اجتماعی و امنیتی می بینم تا اقتصادی.»
وی در ادامه اظهار داشت: « فیلترینگ ارتباط مستقیمی با نوع دسترسی مردم به اینترنت، چه از راه اینترنت ثابت و چه همراه، ندارد.»
حامد بیدی، کنشگر حق اینترنت: «تصمیم گیری در رابطه با این که کدام سایت ها و پلت فرم ها فیلتر یا مسدود شوند، قبل از آنکه اینترنت به مرحله دسترسی کاربران برسد به انجام می رسد.»
بیدی توضیح داد بعد از اعمال این سیاست ها، اینترنت باقیمانده از راه شبکه های ثابت و همراه در اختیار اپراتورها و کاربران قرار می گیرد. بنابراین، مسئله اصلی فیلترینگ قبل از مرحله دسترسی کاربران اتفاق می افتد و به نوع شبکه ای که کاربر برای اتصال به اینترنت انتخاب می کند، وابسته نیست.
حامد بیدی، کنشگر حق اینترنت در خبرآنلاین فیبر نوری در ایران مزیت قیمتی نسبت به اینترنت همراه ندارد بیدی در جواب این پرسش که چرا کاربران از فیبر نوری استقبال نمی کنند، اظهار داشت: «مسئله عدم استقبال از فیبر نوری به چند عامل بازمی گردد. نخست این که خیلی از شهروندان هنوز امکان دسترسی به فیبر نوری را ندارند و راه اندازی اولیه این سرویس نیز برای خیلی از شهروندان هزینه قابل توجهی دارد. در مجموع، همین مسئله دسترسی اولیه خود به یک مانع تبدیل گشته است. از طرف دیگر، فیبر نوری باید دارای مزیت رقابتی باشد. در خیلی از کشورها، اینترنت ثابت مبتنی بر فیبر در مقایسه با اینترنت همراه، از مزیت قیمت پایین تر برخوردارست و در خیلی از موارد نیز کیفیت پایدارتری دارد. اما در ایران، به نظر می آید چنین مزیت قیمتی وجود ندارد.»
هزینه فیلترشکن ها بیش از هزینه اینترنت مردم را تحت فشار قرار می دهد او ادامه می دهد: «در حال حاضر، هزینه خود اینترنت لزوماً بار سنگینی بر دوش مردم نیست، بلکه هزینه ای که بابت فیلترشکن ها و اختلالات ناشی از فیلترینگ پرداخت می کنند، بیشتر آنها را تحت فشار قرار می دهد. این مشکلات نیز هم در شبکه همراه و هم در اینترنت فیبر نوری وجود دارند. بدین سبب آن چه مردم بدنبال آن هستند، دسترسی آزاد به اینترنت است؛ موضوعی که طبیعتاً هم بر سرعت و هم بر کیفیت تأثیر می گذارد و تفاوت چندانی ندارد که این دسترسی از راه موبایل باشد یا فیبر نوری. بنابراین، زمانی که نه مزیت رقابتی جدی در قیمت وجود دارد، نه در سطح خدمات و کیفیت دسترسی تفاوت قابل توجهی به وجود آمده و از طرف دیگر، مانع اولیه راه اندازی نیز بازهم برای خیلی از شهروندان وجود دارد، این چالش شکل می گیرد که خیلی از مردم بسمت استفاده از فیبر نوری نروند.»
بی اعتمادی به آینده اینترنت، خرید بسته های بلند مدت را می کاهد این کنشگر حق اینترنت در جواب این پرسش که مسئله کاهش اعتماد کاربر به آینده اینترنت تا چه حد بر خرید بسته های طولانی مدت اثر دارد، اظهار داشت: «این موضوع بطور قطع یک عامل مؤثر است. بحث اعتماد به آینده، بخصوص از این جهت اهمیت دارد که خیلی از مردم مستأجر هستند و با تغییر محل زندگی، اینترنتی که در محل قبلی برای آنها تامین شده است نیز باید باردیگر تغییر کند. این مسئله بخصوص در وضعیت اقتصادی فعلی اهمیت بیشتری پیدا می کند. به نظر می آید سطح اقتصادی خیلی از اقشار جامعه درحال کاهش است و آنها ناچارند به صورت مداوم جابه جا شوند، در هزینه های خود صرفه جویی کنند، خانه های کوچک تری اجاره کنند یا حتی به مناطق حاشیه ای شهرها منتقل شوند. طبیعتاً این مساله نیز یک چالش به حساب می آید.»
کاربران بابت اینترنتی که دریافت نمی کنند هزینه پرداخت می کنند وی در ادامه اظهار داشت: « در ارتباط با اینترنت در مجموع، مسئله اصلی و مهم ترین مسئله، قطعی اینترنت و عدم دسترسی به آن است. ما در حدود یک سال و نیم گذشته، به صورت میانگین از هر پنج روز، یکروز اینترنت نداشته ایم. این وضعیت در عمل به مفهوم دریافت هزینه در ازای خدماتی است که ارایه نشده و نوعی بی اعتمادی نسبت به اپراتورها به وجود می آورد. از طرف دیگر، مسئله فیلترینگ نیز وجود دارد و این مسئله اصلی موجب می شود مردم تمایز چندانی میان روشهای مختلف دسترسی به اینترنت قائل نباشند.»
به قول حامد بیدی، مجموع این عوامل سبب شده است مردم انتظار داشته باشند اینترنتی ارزان تر، با سرعت بالاتر، کیفیت بهتر، اختلال کمتر و بدون فیلترینگ در اختیار داشته باشند. مطالبه اصلی آنها نیز همین است.
وی در آخر می گوید: « اگر این مساله در سطح نوع دسترسی به اینترنت مورد توجه قرار گیرد و سیاست گذار به این نتیجه برسد که نوع دسترسی می تواند عامل ایجاد مزیت رقابتی باشد، شرایط متفاوت خواهد بود. اما اگر چنین مزیتی ایجاد نشود، مسئله اصلی مردم بازهم همین موضوعات خواهد بود و برای آنها تفاوت چندانی ندارد که شیوه دسترسی شان به اینترنت از راه موبایل باشد یا اینترنت ثابت.»

به طور خلاصه از زمان گسترش اینترنت، بویژه با توسعه استفاده از اینترنت در تلفن های همراه، فیلترینگ هم به موازات آن گسترش پیدا کرده و ذی نفعان خود را ایجاد کرده است؛ چه در میان شرکت هایی که مشخصاً در حوزه زیرساخت فیلترینگ فعالیت می کنند و چه در حوزه های دیگری مانند اپراتورها و بخش های دیگر. هزینه فیلترشکن ها بیشتر از هزینه اینترنت مردم را تحت فشار قرار می دهد او ادامه می دهد: هم اکنون، هزینه خود اینترنت لزوماً بار سنگینی بر دوش مردم نیست، بلکه هزینه ای که بابت فیلترشکن ها و اختلالات ناشی از فیلترینگ پرداخت می کنند، بیشتر آنها را تحت فشار قرار می دهد. بحث اعتماد به آینده، بویژه از این جهت اهمیت دارد که بسیاری از مردم مستأجر هستند و با تغییر محل زندگی، اینترنتی که در محل قبلی برای آنها تأمین شده است هم باید بار دیگر تغییر کند.


منبع:

1405/07/10
15:33:03
5.0 / 5
3
تگهای خبر: امنیت , اینترنت , خدمات , سایت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵
پی اچ پی جی کوئری
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

پی اچ پی PHP