ستاری در مراسم افتتاح فاز سوم مركز رشد و نوآوری انستیتو تحقیقات تغذیه ای:
در صنعت غذا یك دنیا كار روی زمین مانده داریم
به گزارش پی اچ پی و جی کوئری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در مراسم افتتاح فاز سوم مرکز رشد و نوآوری انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی، صنعت غذا را پس از صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، بزرگترین صنعت در کشور خواند و اظهار داشت: در این صنعت یک دنیا کار روی زمین مانده داریم و بخش خصوصی باید ورود کند، این بخش است که تجارت را درک می کند.
به گزارش پی اچ پی و جی کوئری به نقل از ایسنا، دکتر سورنا ستاری امروز شنبه در مراسم افتتاح فاز سوم مرکز رشد و نوآوری انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی، ضمن اشاره به اهمیت توسعه مراکز رشد و شرکتهای فناورانه در کاهش وابستگی به واردات در کشور، بیان نمود: نمی توانیم با تفکر سایر دولت ها در عرصه تولید و واردات، کشور را اداره نماییم، چونکه اقلیم و شرایط آب و هوایی متفاوت می باشد، باید به پتانسیل موجود در صنعت غذا توجه و شرکتهای قوی راه اندازی نماییم.
وی افزود: خط تولید شرکتهای فناورانه باید بومی سازی شود و تمام طراحی های آن در داخل کشور صورت گیرد. مهم این است مغز سیستم دست ما باشد و تمام تغییرات را با تصمیمات خود اعمال نماییم.
دکتر ستاری ضمن اشاره به ضرورت حضور شرکت هایی با طرح و ایده داخلی در پارک های علم و فناوری، خاطرنشان کرد: تولید و تجاری سازی باید در بخش خصوصی صورت گیرد. هزینه کردن بخش خصوصی در حوزه R&D (تحقیق و توسعه)، کلید تجاری سازی است و سرمایه گذاری روی ایده پردازان جوان و اندیشمند و پشتیبانی از پروژه های تحقیقاتی بسیار کمک کننده خواهد بود.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، صنعت غذا را پس از صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، بزرگترین صنعت در کشور خواند و اظهار داشت: در این صنعت یک دنیا کار روی زمین مانده داریم و بخش خصوصی باید ورود کند، این بخش است که تجارت را درک می کند.
وی در انتها بر لزوم استفاده از پتانسیل موجود در دانشکده های مهندسی و اهمیت ایجاد ارتباط بین رشته ای در حوزه صنایع غذایی تصریح کرد.
سهم ۱۰ درصدی صنایع غذایی در اقتصاد صنعتی کشور
دکتر علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این مراسم ضمن اشاره به اینکه مرکز رشد و نوآوری می تواند حلقه وصل صنایع غذایی و بخش خصوصی و کریدوری برای پردازش ایده های فناورانه و سرمایه گذاران باشد، اظهار داشت: راه اندازی مرکز رشد در انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، به پیشنهاد و حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری صورت گرفت.
وی ارزش صنایع غذایی در اقتصاد مقاومتی را بسیار بالا دانست و اضافه کرد: ۱۰ درصد اقتصاد صنعتی، ۱۵ درصد وجه اشتغالی و ۱۲ الی ۱۵ درصد ارزش افزوده استحصالی، سهم صنعت غذایی کشور است. همینطور ۲ هزار و ۵۰۰ کارگاه از مجموع ۱۳ هزار کارگاه متوسط تولیدی، در همین حوزه فعالیت می نمایند.
دکتر زالی در مورد صدمه های این صنعت خاطرنشان کرد: استفاده بهینه از ظرفیت تولید۵۰ میلیون تنی در داخل کشور صورت نمی گیرد و احتیاج به توسعه کمی و کیفی در این حوزه به شدت حس می شود. همینطور باید از فرصت صادرات جهانی که ناشی از بروز چالش بحران کرونا و تحریم ها ایجاد شده، بهره برد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: پیش بینی می شود در سال آتی، برنج، غلات و حبوبات سهم گرانتری در بازار جهانی داشته باشد. در سال گذشته استراتژی اقتصادی کشور چین مبتنی بر ذخیره این محصولات بوده است تا نیاز آینده کشورها را تأمین کند. باآنکه در طول سالیان اخیر صادرات مواد غذایی در کشور رشد شتابانی را تجربه کرده، اما این رشد در تناظر با تمام استعدادهای بالقوه و بالفعل داخلی، بخصوص با عنایت به شرایط اقلیمی حاکم در کشور نیست.
دکتر زالی بیان نمود: استفاده از تکنولوژی های جدید در صنعت غذایی که بن مایه اصلی شکل گیری مرکز رشد و نوآوری است، بسیار اهمیت دارد. این مهم با هدف بالابردن کمیت و کیفیت تولید، توجه به فرآیندهای تولید و پردازش با رویکرد حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری مواد غذایی باید حاصل شود.
وی صنایع غذایی را یکی از پررقابت ترین عرصه های صنعتی در کشور دانست و اضافه کرد: وجه غالب کشورهای صنعتی در این حوزه، امتزاج تکنولوژی های جدید با صنعت غذاست؛ بهره گیری از فناوری هایی همچون نانو، لیپوزوم ها، پلاسمای سرد و پالس های الکتریکی.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: از فرایند تولید تا بسته بندی باید در مراکز رشد صنایع غذایی مورد توجه قرار گیرد. نکته بسیار مهم این است که بخش عمده دورریز محصولات غذایی، قبل از رسیدن به دست مصرف کننده صورت می گیرد. در حالیکه در کشورهای توسعه یافته، این گونه نیست و محصولات بعد از رسیدن به دست مصرف کننده، دورریز دارند.
وی افزود: سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) بارها اعلام نموده است هر شهروند ایرانی، بالغ بر ۱۳۴ کیلوکالری در روز، محصولات غذایی را هدر می دهد. اگر فرض نماییم از ۹۰ میلیارد متر مکعب مصرف سالیانه آب، ۸۰ میلیارد متر مکعب سهم صنعت کشاورزی است، میزان اهمیت این هدررفت را درک می نماییم. این آمار با کیفیت مواد غذایی ارتباطی مستقیم دارد.
دکتر زالی، دورریز مواد غذایی در ایران را هفت برابر فرانسه اعلام نمود و اظهار داشت: دورریز مواد غذایی در مجموع ۲۷ کشور اروپایی، ۹۰ میلیون تن در سال گزارش شده که این آمار در کشور ما ۳۵ میلیون تن در سال، یعنی معادل ۵۰ تا ۶۰ درصد صادرات مواد نفتی است. استفاده بهینه از تکنولوژی های جدید در مراکز رشد می تواند در این عرصه بسیار کمک کننده باشد.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، باید به سهم صنایع غذایی در صادرات، اشتغال زایی، تحریم زدایی و تجلی اقتصاد مقاومتی و ضرورت ایجاد شرایط تسهیل یافته برای وجود تنوع غذایی توجه ویژه شود.
دکتر زالی ضمن اشاره به ضرورت پشتیبانی از نسل جوان دانشجویی و نگاه های مبتکرانه و خلاقانه در مرکز، اظهار داشت: مرکز رشد محل تجلی تمام خلاقیت های صنعت غذایی است. توجه به بازار داخلی و خارجی، توجه به سبد غذایی مطلوب و مورد تقاضای ایرانیان، توجه به ریزمغذی ها، استفاده از سبد غذایی متنوع در پاسخ به رژیم های غذایی متداول در کشور، افزایش سطح ایمنی در مواد غذایی و حرکت به سمت تولید مواد غذایی فراسودمند باید اولویت مرکز رشد قرار گیرد.
بر اساس اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، او در آخر اظهار داشت: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور باید برای تبدیل این مرکز رشد به کریدوری مطمئن برای ایده پردازی و تجاری سازی تلاش کند. بی گمان فعالیت در سایه همکاریهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مسئولیت اجتماعی این انستیتو را چندین برابر خواهد نمود.
دکتر سید امیر محمد مرتضویان، سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور هم ضمن عرضه توضیحاتی در مورد تاریخچه تاسیس و آغاز فعالیت علمی انستیتو، اظهار نمود: الان این انستیتو به صورت موسسه ای علمی – پژوهشی – فناوری – آموزشی و دارای استقلال مالی و حقوقی با اساسنامه مصوب مجلس شورای اسلامی، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است و هم اکنون، "دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی"، به صورت دانشکده ای بزرگ، معتبر و کانونی در کشور، بعنوان بخش مکمل انستیتو، در زمینه رشته های علوم تغذیه و علوم صنایع غذایی به پذیرش و تربیت دانشجو می پردازد.
دکتر مرتضویان ساختار اصلی تحقیقات و فناوری در معاونت تحقیقات و فناوری انستیتو را شامل گروه های پژوهشی، (تحقیقات تغذیه، تحقیقات صنایع غذایی، سیاست گذاری غذا و تغذیه)، مدیریت پژوهشی، مدیریت فناوری و ارتباط با صنعت و مدیریت مرکز رشد و فناوری غذا و تغذیه دانست.
منبع: پی اچ پی و جی كوئری
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب