اثرات قوانین و مقررات و سیاست گذاری ها در روند مهاجرت نخبگان و کسب وکارهای دانش محور

اثرات قوانین و مقررات و سیاست گذاری ها در روند مهاجرت نخبگان و کسب وکارهای دانش محور

پی اچ پی و جی کوئری: کارشناسان و متخصصان حوزه های دانش بنیان و علمی می گویند که می توان با اجرائی کردن قوانین و مقررات حوزه نخبگان امید به ادامه فعالیت در کشور را بالا برد، اما فضای کلی اقتصاد و محیط کسب وکار کشور که متاثر از سیاست های بخش های امنیتی و ناهمگون با الگوی زندگی اکثریت طبقه متوسط است، باعث شده تا هربار ضربه مهلک تری به بدنه این بخش جامعه وارد شود و تمایل به مهاجرت را بیش از پیش در جامعه بالا ببرد.


به گزارش پی اچ پی و جی کوئری به نقل از ایسنا، بنا بر اعلام رصدخانه مهاجرت ایران، مهاجرت سرمایه انسانی باکیفیت بالا و نیروی کار ماهر می تواند اثرات شایان توجهی بر اقتصاد و جامعه در کشورهای مقصد داشته باشد، خصوصاً اگر با اهدافی نظیر شروع کسب وکار جدید در کشور مقصد همراه باشد.
بر اساس آمارها از مجموع ۵۸۲ استارت آپ آمریکایی با ارزش بیش از یک میلیارد دلار (یونیکورن)، ۳۱۹ مورد آن توسط مهاجران به راه افتاده است و ۶۴ درصد بنیانگذاران و هم بنیانگذاران یونیکورن های آمریکایی را مهاجران و یا فرزندان آنها می سازند.
مجموع ارزش ۳۱۹ یونیکورنی که مهاجران در آمریکا راه اندازی کرده اند، ۱.۲ تریلیون دلار است که این رقم بیش از ارزش تمام شرکت های بورسی خیلی از کشورها، همچون "آرژانتین"، "کلمبیا"، "پرو"، "پرتغال"، "ایرلند"، "روسیه" و"مکزیک" است.
ایرانیان، دهمین ملیت از نظر تعداد یونیکورن های تاسیس شده در آمریکا هستند.
از سوی دیگر بانک جهانی که آمار بین المللی جریان های ورودی و خروجی وجوه ارسالی مهاجران را منتشر می کند، در نیمه دوم ۲۰۲۲ داده های تاریخی ایران را از پایگاه داده ایـن سازمان حـذف کرده است، در صورتیکه تا نیمه اول سال ۲۰۲۲ در چند سال متوالی عـدد ۱.۳ میلیارد دلار را برای ایران نشان می داد.
از این رو، هم اکنون هیچ داده قابل اتکایی در این خصوص در دسترس نیست.
با وجود این که طبق مقررات "معاملات و تحریم های ایران" وضع شده توسط مراجع قانونی ایالات متحده آمریکا (اعم از رییس جمهور و کنگره) و همین طور مقررات تعدادی از دیگر کشورها، وجوه ارسالی مهاجران بـه طور مستقیم متاثر از تحریم ها نبوده و محدودیت مقداری بر آنها اعمال نمی گردد. اما بسته به شیوه ارسال، ارسال کننده و منبع کسب وجوه ارسالی، محدودیت هایی بر تراکنش های مهاجران قابل اعمال هستند و یا اجازه قبلی برای انجام آنها لازم است. در بیشتر موارد، ارسال وجه بـه صورت مستقیم امکان پذیر نبوده و نیازمند مؤسسات مالی کشورهای واسـط است.
تب داغ مهاجرت در بین کسب و کارهای نوپا
افشین کلاهی، رییس کمیسیون کسب وکارهای دانش بنیان اتاق ایران در گفت و گو با ایسنا، بحران های اقتصادی، تحریم ها و شرایط نامطلوب اجتماعی و رفاهی را از دلیلهای افزایش آمار مهاجرت دانشجویان و نخبگان ایرانی دانست و اظهار داشت: در چند سال اخیر نه فقط نخبگان ایرانی با امید به کسب موقعیت تحصیلی، شغلی و شرایط زندگی بهتر مبادرت به مهاجرت کرده اند، بلکه تب داغ مهاجرت به همه قشرهای جامعه و حتی استارت آپ ها هم سرایت کرده است.
وی با اشاره به قوانین و مقررات حمایتی تدوین شده در زمینه اقتصاد نوآوری و شرکت های دانش بنیان، اضافه کرد: این در حالیست که کارشناسان و متخصصان این حوزه نیز اذعان دارند می توان با اجرائی کردن این قوانین امید به ادامه فعالیت در کشور را بالا برد؛ اما متاسفانه فضای کلی اقتصاد و محیط کسب وکار کشور که بیشتر متاثر از سیاست های کلی حاکمیت در بخش های امنیتی، روابط بین الملل، بخش های دیگر اقتصاد و حتی سیاست های فرهنگی و اجتماعی ناهمگون با الگوی زندگی اکثریت طبقه متوسط است، باعث شده تا هربار ضربه مهلک تری به بدنه این بخش از جامعه وارد شود و تمایل به مهاجرت را بیش از پیش در جامعه بالا ببرد.
کلاهی تصریح کرد: طبق گزارش سازمان بین المللی مهاجرت، دو میلیون و ۸۰۰ هزار نفر مهاجران ورودی به کشور در طول سالهای قبل بوده که این رقم نزدیک به ۳.۳ درصد از کل جمعیت کشور را شامل می شود.
وی با اشاره به آخرین آمارهای انتشار یافته از طرف رصدخانه مهاجرت ایران در اریبهشت ماه امسال، اشاره کرد: در مطالعات انجام شده بیش از ۶ هزار نفر از فعالان در کسب وکارهای کشور شرکت کرده اند که در بخش های مختلف اقتصادی مشغول به فعالیت بوده اند و ۷۷ درصد از شاغلان در بخش های مختلف کسب وکار، اعلام نموده اند که تمایل زیاد یا خیلی زیاد به مهاجرت دارند.
رئیس کمیسیون کسب وکارهای دانش بنیان اتاق ایران افزود: نکته جالب این است که بطور کلی وضعیت مهاجرت به تفکیک طبقات مختلف تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته و این مساله نشاندهنده همه گیر شدن تمایل به مهاجرت در تمامی اقشار جامعه و وارد شدن کشور به فاز توده وار مهاجرت است.
وی افزود: پیرو اختلالات اخیر اینترنت در کشور کسب وکارها ضربه مهلک تری تحمل کردند و استارت آپ ها بیش از پیش میل به مهاجرت پیدا کردند، به شکلی که مهاجرت نخبگان خصوصاً در زمینه کسب وکار آنلاین و فضای مجازی به عنوان یک خطر جدی مطرح و در جریان است.
کلاهی اشاره کرد: بطور قطع هر سیاستی که خصوصاً در وضعیت بحرانی و برای خروج از بحران طراحی می شود، هزینه هایی نیز به همراه دارد؛ اما نکته قابل توجه این است که باید در تصمیمات و سیاستگذاری ها به این مساله توجه داشته باشیم که اگر شرایط مناسبی برای حفظ نیروی انسانی متخصص کشور مهیا نشود و این جریان مهاجرت به همین شکل ادامه پیدا کند، مهم ترین سرمایه کشور یعنی نیروی انسانی مفید، متخصص و موثر به تاراج خواهد رفت و امید به آینده بیش از بیش گرفتار چالش خواهد شد.




منبع:

1401/10/30
15:42:13
5.0 / 5
712
تگهای خبر: آنلاین , اینترنت , تخصص , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
پی اچ پی جی کوئری پی اچ پی PHP