در گفت وگو با پی اچ پی و جی كوئری اعلام شد

كوشش برای ساخت زیست سنسور تشخیص كرونا بوسیله توالی های ژنوم ویروس

كوشش برای ساخت زیست سنسور تشخیص كرونا بوسیله توالی های ژنوم ویروس

به گزارش پی اچ پی و جی کوئری عضو هیئت علمی دانشگاه تهران اظهار داشت: یکی از ایده های جدید در تشخیص ویروس کرونا که مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت و اکنون درحال آزمایشات اولیه است، ایده طراحی زیست سنسور الکتروشیمیایی با بهره گیری از توالی های اختصاصی از ژنوم ویروس کروناست.


دکتر فرنوش فریدبد در گفت و گو با ایسنا، اظهار نمود: از آنجائیکه بخش هایی در ژنوم ویروس وجود دارند که بر اثر جهش ویروس تا حد زیادی ثابت باقی می مانند و دستخوش تغییر نمی شوند، می تواند با بهره گیری از شناسایی هم زمان آنها در بحث تشخیص ویروس ابزار قدرتمندی حاصل شود.
وی از تشکیل کارگروه زیست حسگرها و کیت های تشخیصی به سرپرستی استاد دکتر حبیبی رضایی در دانشگاه تهران آگاهی داد و اظهار داشت: از اوایل شروع پاندمی در دانشگاه تهران پنج کارگروه مختلف در زمینه های مختلف جهت بررسی همه جانبه پاندمی از تشخیص، پیشگیری و درمان و مشکلات اجتماعی ناشی از آن به همت معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه تهران و بمنظور استفاده از متخصصین و زیرساخت های موجود در دانشگاه تهران تشکیل شد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران اضافه کرد: هر یک از حوزه های تخصصی ماموریت یافتند تا افراد متخصص آن حوزه در دانشگاه تهران را دورهم گرد آورند تا با هم فکری متخصصین و استفاده از حداکثر امکانات موجود بتوانند در پیشبرد دانش این حوزه گام نوینی بردارند.
دکتر فریدبد در ادامه اشاره کرد: یکی از این کارگروه ها «کارگروه زیست حسگرها و کیت های تشخیص کووید-۱۹» بود. در این کارگروه حدود ۱۶ نفر از افراد متخصص دانشگاه در این عرصه از دانشکده ها و مراکز پژوهشی مختلف(دانشکده زیست شناسی و گروه بیوتکنولوژی، دانشکده شیمی، دانشکده فیزیک، دانشکده دامپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشکده علوم و فنون نوین، مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، موسسه الکتروشیمی) گرد هم آمدند تا با بهره گیری از دانش تخصصی خود، زیر ساخت های موجود و با هم فکری و هم افزایی محصولات تشخیصی را عرضه کنند.
وی با اشاره به اینکه در ابتدا و بعد از جلسات مختلف ۸ زیرگروه تعریف شد(درواقع از طرح های تعریف شده در فاز اول هشت طرح انتخاب شد)، اشاره کرد: یکی از طرح ها به آزمایشگاه سنسور - بیوحسگر موسسه الکتروشیمی با همکاری گروه نانوبیوتکنولوژی دانشکده علوم و فنون نوین برای طراحی سنسورهای الکتروشیمیایی سپرده شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران این شیوه را مدل خوبی برای مدیریت کار دسته جمعی برشمرد و اضافه کرد: این شیوه فعالیت در بحران ها به خوبی پاسخ می دهد و می تواند با حمایت لازم به تولید محصول منتج شود.
دکتر فریدبد با اشاره به اینکه در کشور با وجود وجود دانش فنی مورد نیاز هنوز زیرساخت ها و پلت فرم های لازم تولید نشده و آماده نیست، اضافه کرد: اگر کشورهای توسعه یافته بسیار سریع تر می توانند محصول را وارد بازار کنند خصوصاً در دوران بحران کرونا، به دلیل آماده بودن زیرساخت های لازم تولید است.
وی افزود: بعنوان مثال کمپانی های مطرح این حوزه ابزار و پلت فرم های تشخیصی مورد نیاز ساخت کیت تشخیصی یا سنسور را بطورمثال برای ویروس های دیگر مثل هپاتیت یا ایدز داشته اند و سریع آنرا با کووید جایگزین کردند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه ما هنوز درگیر آماده کردن مواد اولیه و پلت فرم ها هستیم آن هم در وضعیت تحریم ها، اضافه کرد: از ۵ کارگروه تشکیل شده در دانشگاه تهران دو کارگروه اصلی مربوط به پردیس علوم دانشگاه تهران است که در این کارگروه ها متخصصان سرشناس و مجربی از علوم پایه کشور حضور دارند که با کوشش های خود و دانشجویان علاقمند آزمایشگاه هایشان تا حدود زیادی توانستند بر خیلی از مشکلات سر راه غلبه یابند.
دکتر فریدبد با اشاره به کارهای جداگانه انجام شده درباره تولید واکسن در کشور، اضافه کرد: بعنوان مثال انستیتوپاستور، مؤسسه تحقیقات و سرم سازی رازی و بنیاد برکت هر کدام بصورت جداگانه درحال تولید واکسن هستند، در صورتیکه شاید می شد با هم فکری متخصصان و هم افزایی دانش ها و زیرساخت ها شاهد تولید یک واکسن مشترک باشیم.
وی با انتقاد از کارهای جزیره ای در کشور تشکیل چنین کارگروه هایی را در امتداد جلوگیری از این قبیل موازی کاری و پراکنده کاری ها دانست و اظهار داشت: در این راستا صاحب نظران دانشگاه تهران جلسات مختلفی را بصورت برخط برگزار کردند و طرح های بسیاری مطرح و سخنرانی هایی ارائه شد.
دکتر فریدبد مشکل موجود در این راه را سختی برای تهیه مواد آزمایشگاهی دانست و اشاره کرد: درباب کرونا علاوه بر ساخت کیت های الکتروشیمیایی درحال کار کردن بر روی تست های تشخیص فوری هستیم که البته این پروژه با هزینه شخصی درحال پیشرفت است و خوشبختانه پاسخ های اولیه مناسبی حاصل شده است.
وی پاندمی کرونا را عاملی برای جدی تر گرفته شدن علم خصوصاً علوم پایه در ایران دانست و اظهار داشت: اکنون در کشوری مانند آلمان تست تشخیص فوری ویژه تشخیص کووید ۱۹ به قیمت ۵ تا ۶ یورو با مصارف خانگی عرضه می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه رپید تست ها نوعی زیست سنسور شیمیایی یک بار مصرف محسوب می شوند، اضافه کرد: البته میزان حساسیت رپید تست ها به ماتریکس، رسپتورها و تکنولوژی به کار گرفته شده و حتی طراحی بخش حس کننده آن بسیار وابسته است.
دکتر فریدبد با اشاره به اینکه برای رپید تست های ساخت ایران باید بعد از تکمیل کارآزمایی بالینی و تست های کلینیکالی وارد بازار شوند، افزود: بهرحال این کارهای پژوهشی حاصل دسترنج کارهای دانشجویان و استادانی است که در این شرایط بیش از پیش در تلاش هستند.
وی تصریح کرد: اما در این راه تا حصول نتیجه مناسب باید فعالیت ها به درستی مدیریت شوند که همه این موارد مستلزم وجود شرایط مساعد است.




منبع:

1400/04/31
14:39:03
5.0 / 5
1124
تگهای خبر: تخصص , تكنولوژی , تولید , فرم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
پی اچ پی جی کوئری پی اچ پی PHP